PANASO
- Panaso to nowe, zarejestrowane w 2021 r. pszenżyto ozime charakteryzujące się rekordowo wysokim poziomem plonowania na terenie Polski oraz Niemiec.
- Posiada bardzo dobre właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
- Najlepiej sprawdza się na glebach średniej jakości i lepszych – klasa IIIa do IVb.
- Posiada ponadprzeciętną odporność na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, rdzę żółtą i brunatną, pleśń śniegową, rynchosporiozę oraz fuzariozę kłosa, jest nr 1 w odporności na fuzariozę kłosa.
- Pszenżyto Panaso posiada bardzo dobrą zimotrwałość, ocenioną na 5,0 w skali 9°.
- Ponadto jest odmianą o skróconym źdźble i dobrej odporności na wyleganie, jednak w przypadku intensywnej technologii uprawy zalecamy zastosowanie regulatora wzrostu.
- Posiada dobrą odporność na porastanie ziarna w kłosie.
- Charakteryzuje się pięknym, grubym ziarnem (MTZ ok. 44 gram) o bardzo dobrym wyrównaniu i gęstości.
Zalecana obsada roślin: 270-310 szt./m2
WAŻNIEJSZE CECHY PRODUKTU:
Skala | 9° |
Średni plon | 82,8 dt/ha |
Termin kłoszenia | średnio późny |
Termin dojrzewania | średnio późny |
Mrozoodporność | 5.0 wysoka |
MTZ | 44 |
Zawartość białka | 3.0 (dobra) |
Odporność na wyleganie | 7.2 (wysoka) |
Odporność na porastanie | 5.0 (dobra) |
ODPORNOŚĆ NA CHOROBY:
Mączniak prawdziwy | 8.1 (wysoka) |
Pleśń śniegowa | 8.2 (wysoka) |
Rdza brunatna | 8.1 (wysoka) |
Septorioza liści | 7.3 (dobra) |
Choroby podstawy źdźbła | 7.8 (wysoka) |
Fuzarioza kłosów | 9.0 (dobra) |