BATAJA
- Nr 1 na glebach mozaikowatych!
- Pszenica ozima hodowli DANKO, charakteryzująca się stabilnym poziomem plonowania oraz niskimi wymaganiami glebowymi.
- Posiada bardzo dobre właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
- Uniwersalna w uprawie, na gleby dobre i słabsze. Doskonale sprawdza się na glebach klasy IIIa do IVb.
- Bataja posiada doskonałe parametry jakościowe ziarna, grupa A/B.
- Pszenica o bardzo wczesnym terminie kłoszenia i dojrzewania oraz bardzo dobrej odporności na choroby. Posiada szczególnie wysoką odporność na: pleśń śniegową, choroby podstawy źdźbła, rdzę żółtą oraz DTR.
- Dobrze sprawdza się na gorszych stanowiskach – po kukurydzy.
- Pszenica Bataja posiada bardzo dobrą zimotrwałość 4,5 w skali 9°.
- Charakteryzuje się ładnym, grubym ziarnem (MTZ na poziomie około 45-50 gram, na poziomie pszenicy Arkadia).
- Posiada bardzo dobrą zdolność krzewienia – zalecamy niższe normy wysiewu!
Zalecana obsada roślin: 300-350 szt./m2
WAŻNIEJSZE CECHY PRODUKTU:
Skala | 9° |
Średni plon | 87.6 dt/ha |
Termin kłoszenia | wczesny |
Termin dojrzewania | wczesny |
Mrozoodpornosć | 4.5 |
MTZ | 42.4 g |
Odporność na wyleganie | 7.4 |
ODPORNOŚĆ NA CHOROBY:
Mączniak prawdziwy | 7.7 |
Rdza brunatna | 7.1 |
Septrioza liści | 6.4 |
Choroby podstawy źdźbła | 7.1 |
Fuzarioza kłosów | 7.9 |
Parametry wg COBORU 2016