FLORENTYNA
- Pszenica jara Florentyna jest najnowszą odmianą hodowli DANKO o bardzo dobrych parametrach jakościowych (grupa E/A).
- Ma najwyższą odporność na choroby podstawy źdźbła, co umożliwia jej siew w wadliwym płodozmianie.
- Jest odmianą wyższą, jest to cecha korzystna w latach suchych i w przypadku uprawy na słabszych glebach.
- Charakteryzuje się bardzo wysoką jakością ziarna, idealną na cele młynarsko-piekarskie.
- Bardzo zdrowa, w uprawie należy zwrócić uwagę na ochronę kłosa.
- Odmiana nadaje się do siewów przewódkowych oraz w mieszankach z jęczmieniem.
WAŻNIEJSZE CECHY PRODUKTU:
Skala |
9° |
Średni plon | 70.0 dt/ha |
Wysokość roślin | 91 cm |
MTZ | 38.9 g |
Zawartość białka | 7.0 (bardzo dobra) |
Odporność na wyleganie | 7.6 (dobra) |
Wymagania glebowe | średnie do niskich |
Plon wg COBORU |
ODPORNOŚĆ NA CHOROBY:
Skala | 9° |
Mączniak prawdziwy | 8.2 (wysoka) |
Rdza brunatna | 7.6 (bardzo dobra) |
Septorioza liści | 6.5 (dobra) |
Choroby podstawy źdźbła | 7.8 (bardzo dobra) |
Fuzarioza kłosów | 7.4 (bardzo dobra) |