RZEPA PASTEWNA

Brasica rapa

 

Rzepa pastewna należy do rodziny krzyżowych. Jest to roślina dwuletnia, tworząca w pierwszym roku wegetacji mięsisty okrągły lub płaski korzeń spichrzowy. Dawniej, rzepa była powszechnie uprawiana jako warzywo, obecnie użytkowana jest głównie na paszę, najczęściej dla krów. Do jej zalet należy szybki przyrost masy nawet w okresie zimnej jesieni i odporność na niskie temperatury. Długość okresu wegetacji wynosi od 60 do 80 dni, co powoduje małą wydajność suchej masy z jednostki powierzchni i nie uprawia się jej w plonie głównym.

 

Rzepa pastewna jest korzystna do uprawa jako poplon. Siew stosuje się od początku lipca do pierwszych dni sierpnia. Zwykle bywa uprawiana na zaoranych ścierniskach, dlatego nazywa się ją rzepą ścierniskową. Daje plon od 65 do 550 q/ha, zawartość suchej masy wynosi 5-8%.

 

Norma wysiewu:

  • 4-5 kg/ha (plon główny),
  • 10-12 kg/ha (na poplon).