GORCZYCA BIAŁA
Sinapis alba
Gorczyca biała należy do rodziny krzyżowych, jest gatunkiem jednorocznym, o korzeniu palowym, lecz słabiej rozwiniętym i krótszym od rzepaku. Gorczyca biała uprawiana jest na nasiona, które następnie wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do wyrobu musztardy. W praktyce rolniczej zastosowanie gorczycy jest znacznie szersze. Jest doskonała do wykorzystania jako roślina podporowa przy zasiewie grochu lub wyki. Jest także cenioną rośliną poplonową, a co za tym idzie korzystnie wpływa na stan fitosanitarny gleby i jej kulturę. Pozwala to na uzyskiwanie znacznie wyższych plonów roślin następczych, szczególnie okopowych. Jako roślina poplonowa, potrafi wprowadzić do gleby dużo masy organicznej. Obecnie wyhodowane odmiany posiadają właściwości mątwikobójcze, zmniejszając w istotny sposób liczebność populacji mątwika w glebie.
Omawiana gorczyca najlepiej udaje się na glebach piaszczysto gliniastych, bogatych w wapń, o odczynie obojętnym lub zbliżonym do obojętnego.
Gorczyce wytrzymują przymrozki w okresie wschodów do – 6°C, a w okresie kwitnienia do – 2°C.
Norma wysiewu:
- 10-15 kg/ha (plon główny),
- 20-25 kg/ha (na poplon)